Какво да направя, когато някой е взел кредит от мое име?

Достъпът до информационни технологии и възможностите, произтичащи от това, както и преобладаващата анонимност, онлайн, предостави на обществото не само някои предимства, но също така откри нови хоризонти за измамниците. Случаи, в които измамници са получили достъп до лични данни, след това ги използват за достъп до финансови ресурси, стават все по-чести.
Има различни начини за манипулиране на такава информация, но повечето измамници се възползват от доверчивостта на хората и ги насърчават доброволно да им дадат личните си данни или да предоставят банковата си информация. Често се случва хора да дадат кодове за достъп до онлайн банкиране на непознати, вярвайки, че е необходимо за назначаване на работа, покупка или за подобни цели. След получаване на желаните данни, измамниците ги използват за взимане на кредит от кредитни компании за онлайн и мобилно кредитиране и плащане на идентификационна такса от банковата сметка на жертвата си. След като сумата от кредита бъде прехвърлена, измамниците незабавно я изтеглят от сметката на жертвата.
Как да се предпазите от измами и какво да направите, ако е изтеглен кредит на вашето име?
На първо място, ранното установяване, че сте жертва на измама, е от изключително важно значение. Това става ясно в момента, в който човек започва да получава лично адресирана кореспонденция или обаждания, свързани с възстановяването на възникнали задължения. В този случай първо трябва да определите причината за събирането или, с други думи, на какво основание представител на кредитора е започнал действия по събиране. Най-често срещаното основание е договор за кредит, подписано с дадена кредитна институция. В случай че вие не сте подписвали договор, тази ситуация може да бъде оценена като измама.
На второ място е необходимо да проверите дали е оперирано незаконно имало незаконна дейност с банковата ви сметка. Като начало е добре да започнете с проверка на вашата банкова сметка, разглеждане на транзакции, които можете да определите като такива, които не сте правили. Такива данни могат да се използват като доказателство в процеса на разследването.
Ако сте установили кредит на ваше име, трябва да се свържете с полицията или съответния орган и да подадете жалба веднага. Прикачете разпечатка на банковата сметка, показваща измамната транзакция. Когато полицията получи жалбата на жертвата на измамата, тя взема решение за започване на наказателно производство като се уверява, че въпросните транзакции не са извършени от жертвата.
Жертвата трябва да уведоми банката и кредитната институция за измамата.
Има също така някои прости препоръки, които да вземете под внимание, така че да можете да се предпазите от измами:избирайте парола, която не е лесна за разгадаване, на регулярна основа (поне веднъж на всеки 3 месеца); използвайте различни пароли за социални мрежи, имейл и онлайн банкиране; вашите пароли и кодове за достъп: не ги разкривайте на други лица и никога не изпращайте тези данни по имейл; писмена информация за номера на сметката и паролите за онлайн банкиране и кодовете за достъп трябва да се съхранява на недостъпно за други хора място;поръчайте SMS услугата на банката за известяване за входящи/изходящи плащания; не молете непознати за помощ за плащане на сметки или други дейности във вашата интернет банка; не разкривайте своята лична информация (напр. персонален идентификационен номер) на други лица без основателна причина; защитете компютъра си с парола и актуализирайте софтуера си редовно; никога не отваряйте съмнителни имейли от непознати податели; винаги проверявайте самоличността на лицето или фирмата, на които позволявате достъп до вашите лични данни;образовайте себе си и хората около вас за защита на личните данни!