За нас

eSafe e първият софтуер в България предлагащ активна защита на личните ви данни, дори и след като някой друг е придобил достъп над тях.

От идея до реалност

Идеята за създаването на eSafe се роди след като на член от екипа му бяха откраднати и използвани личните данни. Една сутрин той намери писмо в пощенската си кутия, което посочва, че дължи на голям телеком сумата от 3000лв за услуги, които той не е използвал. Някой беше злоупотребил с неговите имена и адрес, за да закупи три абонаментни карти, от които в продължението на един месец са излолзвани всевъзможни услуги, предлагани от оператора. След като разбра, той веднага се обърна към полицията, където подаде сигнал за измама. След около 15 дни обаче, той получи второ писмо, вече от колекторска фирма, която си беше начислила лихва върху дължимата сума. Потърпевшият се опитваше да се свърже с тях по всякакъв начин, но те бяха заинтересовани единствено да си получат парите. След три месеца разговори с различни институции, нашият колега успя да докаже в съда, че става дума за измама, тъй като той дори не се е намирал на територията на страната когато става покупката на съответните абонаментни планове. Едва след решението на съда, колекторската фирма го оставя на мира, като дължимата сума остава за сметка на операторът, предоставил услугата.

Как работи eSafe?

Регистрация

При регистрацията потребителят въвежда име и фамилия, ЕГН, както и телефон и имейл, на които да получава известия в случай, че някой използва неговите данни.

Мониторинг

В следващата стъпка, нашият софтуер започва активен мониторинг на ЕГН-то, с което потребителят се е рагистрирал в нашата база данни и когато установи, че то е използвано при някой от нашите партньори, то потребителят автоматично получава известие чрез СМС на телефон или на email, с който е регистриран.

Известяване

В последната стъпка от процесът на защита, потребителят получава известие, че неговите лични данни са използвани, с пояснение къде точно са били използвани. Ако потребителят разпознае действие от своя страна, то той може да игнорира нашето известие. Ако обаче, потребителят не разпознае свое действие, то той незабавно трябва да се свърже с фирмата, пред която са представени неговите лични данни, за да се предотвратят последващи злонамерени действия.